GIANT hangtechnika- háttérzene, épülethangosítás, erősítő, keverő, hangfal, mikrofon, DJ, fénytechnika

Keresés

A tartalomhoz

Főmenü:


Kábelekről általában-aszimmetrikus-szimmetrikus-hangfal

Érdekességek, hasznos információk

Nyomtatható verzió


Kábelek-aszimmetrikus-szimmetrikus-hangfal


A hangtechnikában talán a kábelek és a csatlakozók között a legnehezebb eligazodni.
Ez az a terület, amely a legtöbb vitát gerjeszti.

Aszimmetrikus kábelek

Az egyszerű aszimmetrikus ( egy melegér + árnyékolás ) csatlakozásokat mindenhol használják, ahol kisteljesítményű jeleket kell továbbítani. A legtipikusabb alkalmazások például a hangszerek kimenetei, a hangszerek és effektek összekapcsolása, a keverők
Insert pontjai vagy egyes régebbi gyártású keverők be és kimenetei.
Az aszimmetrikus rendszerek a kis és nagyfrekvenciás zavarokra egyaránt érzékenyek, ezért hangszer, illetve LINE ( vonal ) jelek továbbításánál csak rövid kábeleket szabad alkalmazni.
Nagyobb távolságok esetén célszerű szimmetrikus-aszimmetrikus átalakítót, úgynevezett DI Box-ot használni.
A piacon csak úgy hemzsegnek a legkülönbözőbb, speciális felhasználásra szánt kábelek.
A legjobb példa a gitárkábel, ahol nagyon fontos követelmény, hogy a hangszedők nagy ellenállása miatt a kábelek kis kapacitásúak legyenek. Továbbá a színpadi körülmények megkövetelik a kábel nagy hajlékonyságát, rugalmasságát, és a nagy ellenálló képességét.
Az erős, tartós anyagokat könnyen felismerhetjük. Az átlagos kábelek 0,22 mm2 keresztmetszetűek, de a legjobb típusokban a belső rézvezető felülete 0,38 mm2 vagy
ennél nagyobb.

Szimmetrikus kábelek

E leggyakrabban mikrofonkábelnek nevezett kéteres árnyékolt vezetékeket
( két melegér + árnyékolás ) minden olyan helyen használják, ahol lényeges a zavarérzéketlenség.
Leginkább a hosszú jelvezetékek, illetve a keverőpultok ki és bemenetei igénylik
a szimmetrikus jeltovábbítást.

A színpadon főleg a végfokok és a világítás sok alacsonyfrekvenciás zajt termel, amelyet a hosszú vezetékek könnyen összeszednek.
A két melegéren a hasznos jel azonos, de ellenfázisú, az összeszedett zajok
és zavarok pedig azonos fázisúak.
A differenciál ( szimmetrikus ) bemenetre jutva az elektronika a jeleket felerősíti,
az azonos fázisúakat kioltja. Tehát ha a zajokat a kábel szedte össze, a hasznos jel zajmentes lesz.
Alacsony jelszinteknél ( mikrofon jelek ) nagyon jól érzékelhető a szimmetrikus és aszimmetrikus jeltovábbítás közti különbség.

A színpadon a kábelek nagy mechanikai igénybevételnek vannak kitéve, így fontos azok szilárdsága. Mechanikailag erősnek kell lenniük, de egyben hajlékonynak is.
A mechanikai szilárdságot és hajlékonyságot a belső vezető mellett a külső gumiköpeny és a belső merevítő, térkitöltő szálak minősége határozza meg.
A nagyon lágy, puha kábel első ránézésre jónak tűnhet, de okvetlenül meg kell vizsgálni,
hogy lágyságát a jó alapanyagoknak vagy a rengeteg kitöltetlen belső térnek köszönheti-e. Az állandó színpadi taposásnak, rángatásnak, csavarodásnak kitett és textilszálakkal rosszul kitöltött kábel belső vezetőerei könnyen összesodródhatnak, és egy idő után, mivel a gumiköpeny alatt nem tudnak tovább sodródni, megfeszülnek és elszakadnak.
A rosszul kitöltött kábeleknél az is gyakori, hogy az árnyékolás elemi szála is elszakadnak és a meleg erek szigetelését átszúrva zárlatot okozhatnak.

Hangfalkábelek

A hi-fi üzletág egyik kedvenc témája, hogy az igazi hifista akár százezer forintot is megad egy méter kábelért.
A zenészek háza táját (talán az állandó pénzhiány miatt) ez a trend szerencsére elkerülte. Ám közülük is sokan azt gondolják, hogy nem érdemes erről beszélni,
Hisz a jól bevált erősáramú MT kábel is kiválóan megfelel erre a célra. Ez így igaz, ha a minőséggel szemben támasztott követelmény csak az, hogy az embert csak hanyatt lökje a hangnyomás.
Az erősáramú kábelek ugyan kiválóan alkalmasak nagy áramok átvitelére, de csak kis frekvencián ( 50 Hz, 400 Hz ). Hangosítási feladatoknál azért ennél nagyobbak a követelmények.

A hangfalkábelnek a teljes hangfrekvenciás sávban alkalmasnak kell lenniük nagy áramok átvitelére. Ehhez megfelelő keresztmetszetű és kémiai összetételű rézvezetőre van szükség. A szükséges kábel keresztmetszetét az erősítő teljesítménye, a hangfal impedanciája és a kábel hossza határozza meg.
Általánosan elfogadott, hogy 400 wattig és 10 méter hosszúságig 1,5 mm2-es ereket használnak. Ennél hosszabb vezetékek esetén pedig 2,5 mm2-es kábel a célszerű.
A hangfal kábelek 2; 4; 6; és 8 eres kivitelben készülnek, alkalmazkodva az aktív és passzív hangváltós rendszerek igényeihez.


GIANT hangtechnika 2013

Keresés

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe